Markiser

Hvor lang levetid har en markiseduk?

Svar: Ca 10 år er forventet levetid, men det varierer avhengig av bruken.

Hvor lang levetid har en markisemotor?

Svar: Stort sett har motorene like lang levetid som selve markisen, og varer normalt 18-25 år.

Hvor ofte må jeg impregnere markiseduken?

Svar: Normalt anbefales ikke dette, da kostnadene med dette overstiger summen det koster å skifte duk etter ca 10 år. I tillegg har duken et teflonbelegg som varer like lenge som selve duken. Dog anbefales vask jevnlig.

Hvor bred er markiseduken versus selve markisen?

Svar: Duken er alltid smalere enn markisen. I tillegg har sveivbetjente markiser noe smalere duk enn motoriserte markiser. Ulike modeller vil medføre at dette kan variere fra 10-15 cm.

Hvor mye vind tåler markiseduken?

Svar: Ulike modeller har ulik toleranse for vind. En standard terrassemarkise tåler fra 7-8 m/s.

Hvilket fall bør markisen ha?

Svar: Lady anbefaler 14 grader helling for å være helt sikre på at vannet renner av problemfritt. 14 grader helling tilsvarer 25 cm høydeforskjell per meter arm.

Duken min er skrukkete, er det noe feil med markisen?

Svar: Rynker eller skrukker kan forekomme ifbm strekk eller skjøter i duken. Disse forringer ikke markisens evne til å skjerme for sol eller regn. Problemer med rynker/skrukker er mer av kosmetisk karakter, og vil ikke reduserer produktets levetid.

Hva er grunnen til at markiseduken min er skrukkete/bølgete?

Svar: Dette forekommer under konfeksjonering(tekstilproduksjon) og bretting av duken, men har heldigvis ingen innvirkning på markisens egenskaper. Bølgegang fremkommer som oftest rundt skjøtene(der hvor dukene er sydd/sveiset sammen) og har ingen innvirkning på markisens effekt, og forringer ikke produktets levetid.

Kan markisen brukes i regnvær?

Svar: Ja, markisen tåler regn, men det viktigste er at fallet på markisen er minimum 14 grader. Dette for å sikre at vannet evakueres vekk fra markisen og ikke blir liggende som en dam på duken.

Kan jeg bytte duk på markisen?

Svar: Ja. Dette anbefales etter 10 års levetid. Vi kan også skifte duk selv om markisen er kjøpt et annet sted.

Rengjøring og vedlikehold

Hvordan vasker jeg markiseduken?

Svar: Du bør gjøre dette en gang i året for å fjerne pollen ,veistøv og rester av sur nedbør. Dette gjøres med mildt såpevann og en myk børste eller svamp benyttes. Unngå høytrykk og stive børster, da dette kan skade skjøtene i duken. HUSK! La duken stå ute å tørke etter vask. Må du allikevel ta inn duken etter vask, sørg for at du ikke lar den stå innrullet i våt tilstand mer enn 2-3 dager før du lar den tørke.

Hvordan rengjøres plissegardiner?

Svar: Fjærkost eller støvsuger på lav effekt.

Hvordan rengjøres lamellgardiner?

Svar: Normal støvtørking, hvis nødvendig bruk lett fuktet klut, eller støvsug med lav styrke. For grundig rengjøring bruk mildt såpevann. Bruk av strykejern må ikke forekomme.

Motoriserte produkter

Hvor lang levetid har en markisemotor?

Svar: Stort sett har motorene like lang levetid som selve markisen, og varer normalt 18-25 år.

Hvor mye strøm trekker en markisemotor?

Svar: Stort sett er de fleste markisemotorer til våre solskjermingsprodukter levert av Somfy. Markisemotorene har et forbruk under drift fra 140-240 watt. En 10 ampere kurs tåler normalt 2300 watt, og tilsvarer 14-16 motorer.

Kan jeg montere og tilkoble motoriserte solskjermingsprodukter selv?

Svar: Ja, så fremt det finnes en stikkontakt i nærheten av solskjermingsproduktet, og produktet er ferdig levert med støpsel. Utover dette anbefaler vi at du benytter en autorisert elektriker til å legge opp strøm til solskjermingsproduktet.

Kan solskjermingsprodukter tilkobles og styres av smarthus?

Svar: Ja. Dog må det benyttes motorer som ikke har integrert radiomottager. Vi anbefaler å bruke Smarthusleverandørens aktuatorer(releer).

Varme innsyn og uv-beskyttelse

Hvor mye solvarme stopper screendukene?

Svar: Her spiller flere forhold inn, blant annet farge på duk og dukens kvalitet (type stoff). Som en «tommelfinger-regel» kan man si at en standard mørk duktype stopper ca 90% av solvarmen.

Kan man se inn igjennom screenduken min?

Svar: Alle duker vil stoppe innsyn på dagtid, og redusere innsyn på kveldstid. På dagtid vil utsynet være best med en mørk og minst med en lys duk. I motsatt fall vil en lys duk hindre best innsyn på kveldstid.

Finnes det solskjermingsprodukter hvor man kun ser en vei uavhengig av lysforhold?

Svar: Nei, per i dag finnes ikke dette på markedet, da man er avhengig av et lysforhold mellom eksponert side og ueksponert side på minimum 7:1.

Hvilke solskjermingsprodukter stopper varmen best?

Svar: Utvendige produkter stopper varmen best. Av utvendige produkter er majoriteten enig i at persienner er det beste produktet for å stoppe varme. Screens ligger for øvrig tett opptil persienner. Videre er farger avgjørende, og for utvendige produkter er mørke farger best. Innvendige produkter anbefales å være lyse.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe innsyn?

Svar: For innvendige produkter er rullgardin, plissegardiner(«duett-modell»/ «honeycell»), lamellgardiner, effektgardiner og persienner(ikke perforerte) sikre produkter mot innsyn. Generelt er stofftypen/materialet avgjørende for om produktet er sikkert mot innsyn. For utvendige produkter er de beste produktene mot innsyn persienner.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe varme?

Svar: Utvendige persienner, screens eller markise.

Hvilke solskjermingsprodukter bør jeg velge for å stoppe UV(bleking av interiør og møbler)?

Svar: UV folie stopper dette problemet best. Andre solskjermingsprodukter stopper også UV, men med folie har du fortsatt fritt utsyn og samtidig stoppeffekt mot UV.

Stopper innvendig solskjerming varmen?

Svar: Ja, inntil 20% av varmen stoppes av innvendig solskjerming.

Screen og utvendige persienner

Hva er forskjellen på utvendige persienner og screens? Fordeler og ulemper

Svar: Begge produkter har gode egenskaper mot varme og innsyn. Oftest er det estetiske behov som avgjør om kundene velger den ene kontra den andre type produkt. Hovedforskjellen mellom disse produktene er oppsummert med at screen har dårligere beskyttelse mot innsyn, samt at persienner hindrer varme noe bedre.

Hva betyr zip-screen?

Svar: ZIP(engelsk ord for «glidelås»), er markedets beste screenprodukt, og er mest bestandig mot vind.

Duker,fargevalg og nanoteknologi

Er det samme pris på alle type duker?

Svar: Våre akrylduker har lik pris.

Er det synlige skjøter/sømmer i markiseduken?

Svar: Ja. Standard bredde på markiseduk er 120 cm, hvilket innebærer at en markise på eksempelvis 6 meter vil ha 4 skjøter.

Er markiseduken vanntett?

Svar: Standard akryl markiseduk er vannavstøtende (vannsøyle 300 mm). Det finnes derimot vanntette(vannsøyle 1000 mm) akrylduker i et begrenset fargeutvalg.

Er kappen inkludert i prisen?

Svar: Ja.

Bør jeg velge akryl -eller polyesterduk?

Svar: Akryl er mest bestandig for UV, temperatursvingninger og fuktighet. Akryl er det fiberet som anses som er mest værbestandig, og holder fargen best. Polyester er et sterkt materiale og er best egnet mot å unngå skrukker/rynker og er generelt det beste materialet mot vann. Dog blir polyester lettere bleket av sol/UV, derfor velger de fleste av våre kunder akrylduk.

Hva innebærer nanoteknologi?

Svar: Nanoteknologi for solkjermingsbransjen handler i stor grad om overflatebehandlingen av markiseduk. Våre markiseduker er overflatebehandlet med Teflon®nanotekologi.

Bør jeg velge mørk eller lys farge?

Svar: På utvendige produkter gir mørke farger best varmereduksjon. For innvendige produkter anbefaler vi lyse farger da dette reflekterer varmen best.

Garanti

Hvor lang garanti har solskjermingsprodukter?

Svar: Våre garantier er på 5 år. Avviket er på slitedeler til enkelte av produktene våre, hvor vi har 2 år. Beste eksemplet på en slik slitedel er opptrekksbånd på persienner.

Ring Oss! 401 98 091

Åpningstider 08.00-21.00

Bingenvegen 63 1923, Sørum